Nyugdíjbiztosítás

Korán nyugdíjba vonulni!


A nyugdíjbiztosítás egy olyan intézmény, amely a biztosított félnek egy bizonyos kor fölött havonta pénzösszeget fizet, melynek magassága az ügyfél által havonta befizetett összeg nagyságától függ. Magán betegbiztosítók kínálnak olyan lehetőséget is, hogy egy bizonyos kor elérésekor egy meghatározott havi nyugdíjösszeg helyett, a befektetett összeget egyben kifzetik.

Az ilyen nyugdíjbiztosítás sok esetben egy dinamikus megtakarítási format kínál. A tagdíj összege a tagsági idő előrehaladtával emelkedik, így védik ki az infláció hatását és biztosítják az egyenletes hozamot. Minél fiatalabb a biztosított, annál alacsonyabb a havi befizetendő összeg. Ennek oka a hosszabb futamidő és a biztosított (valószínűsíthető) jobb egészségi állapota.

Bizonyos esetekben a magán nyugdíjbiztosítást az állam is támogatja. A legismertebb példa erre a Riester-, vagy bázisbiztosítás, amelyek megkötése a bizonytalan állami öregségi nyugdíj miatt ajánlott. A biztosítás megkötése előtt mindenképp ajánlott a különböző biztosítók szolgáltatásainak és szerződési feltételeinek alapos összehasonlítása.